Övningar för pokerspelare

Om du ofta ägnar dig åt pokerspel, i verkliga livet eller via datorn, är risken stor att du någon gång lidit av belastningsskador i nacke och rygg. Besvären uppträder ofta efter långa sittningar i samma position, eller vid långvariga, statiska och mekaniska rörelser. Därför drabbas också ofta människor som jobbar heltid på kontor, och/eller med datorn som främsta verktyg.

yoga8
Besvären kan kännas harmlösa till en början och ge spänningshuvudvärk eller smärtor som strålar från axlar och uppemot nacken vilket ofta tolkas som trötthet, men som går över efter en natts sömn. Fortsätter belastningen kan dock dessa besvär bli kroniska, och mycket svåra att bli av med.

Varför yoga?

Yoga är alla stillasittares bästa vän. Med rätt övningar kan vi stretcha ut de berörda områdena, undvika spända muskler, förbättra blodcirkulationen och underlätta kroppens utrensning av slaggprodukter och samlade toxiner. Yogan bidrar också till en starkare kropp, med större motståndskraft. Det är alltså både rehabiliterande och förebyggande att använda sig av yoga som träningsmetod.

Enligt flera studier är dessutom en kombination av medicinsk yoga och funktionell träning de absolut mest kostnadseffektiva insatserna för ryggbesvär ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Tips på övningar

yoga9Till att börja med är det av yttersta vikt, om du har ett stillasittande jobb,  när du spelar med free spins på spelautomater eller tillbringar stora delar av din tid vid pokerbordet, att du dagligen tar ett antal pauser för att röra på dig och undvika överbelastning. Lämna skärmen för en stund även om det finns mycket som lockar. Få perspektiv på saker. Det är mycket som är gratis på nätet, men det du har runt omkring dig är också gratis.   Du kan exempelvis gå runt en sväng i rummet, lokalen eller kontoret eller rulla axlarna eller stretcha ut nacken åt sidorna, precis där du sitter. Be en kollega massera dig eller massera själv med små mjuka, runda rörelser. Allt detta ökar blodgenomströmningen och minskar värken om den redan uppstått.
Om du har mer tid och lite större utrymme att röra dig på finns det ett flertal olika yogaövningar du kan ägna dig åt. Solhälsningen är fantastiskt bra och aktiverar precis hela kroppen. Ryggliggande rotation, skulderstående, ”katten”, huvudstående, skräddarstretch, rygglyft och ”plogen” är också fantastiska övningar. Sök på internet för att hitta precis rätt utförande och dra gärna ihop pokerkompisarna eller kollegerna för ett gemensamt pass, så blir det ännu roligare!

När du känner dig riktigt modig kan du prova på nyheten ”skrattyoga” som ofta leds av en rolig instruktör eller rent av en komiker. I denna yogaform använder man sig av skrattet som en den utlösande faktorn, vilket sägs motverka alla typer av både fysiska och emotionella spänningar i kroppen.

Ett annat tips för inbitna pokerspelare är att införskaffa sig ett skrivbord som är höj- och sänkbart, samt en ergonomisk arbetsstol. På så sätt kan du växla mellan att sitta bekvämt eller stå upp och spela. Kom ihåg att ta många pauser, och ta hand om din kropp! En frisk kropp kan spela mer, och den som spelar mer, vinner mer!