Nyttiga mellanmål

Vi blir alla hungriga mellan måltiderna ibland, speciellt om vi inte lagt tillräckligt med fokus på näringsriktig kost under frukost, lunch och middag, eller om vi tränar och aktiverar oss mycket i vardagen.
healthy2Det är bra att fylla på med extra energi, men se upp så att mellanmålet du äter inte innehåller onödigt socker eller onaturligt fett. Vissa färdiga mellanmål som kan köpas i affären är större kaloribomber än bakverk och godis! Ett litet snacks ska inte innehålla lika stor mängd kalorier som en fullvärdig måltid, utan vara ett komplement till dessa och bidra med snabb men långvarig energi, så att du orkar med det där träningspasset efter jobbet innan det är dags för middag, eller håller dig under lektionen tills det ringer ut för lunch.

Förslag på nyttiga mellanmål

healthy3
Jag brukar rekommendera att all mat vi äter ska vara så ren och naturlig som möjligt. Undvik halvfabrikat eller produkter med fler än fem ingredienser (speciellt sådana som du inte känner till). Titta noga på etiketten så att produkten inte innehåller tillsatt socker. Light-produkter innehåller visserligen inget socker, men däremot sötningsmedel och ibland även tillsatt fett. Läs på och hitta just det som passar dina riktlinjer och det som håller dig mätt längst.


Förslag är avokado, äggröra, havregrynsgröt, smoothie på frukt, grönsaksstavar, fruktsallad, kvarg eller omelett. Nötter innehåller massor av viktiga näringsämnen, bra fett och protein men är samtidigt riktiga kaloribomber, så ät med måtta.

Hur mycket vi ska äta

healthy4Mellanmålet ska uppgå till cirka 100-400 kalorier. Gå helst inte över denna summa då många sådana små mellanmål läggs på hög och till slut blir det totala kaloriintaget över dagen högre än du skulle önskat. Nyttiga livsmedel har hög näringsdensitet och mättar ofta bra, därför behöver vi inte så mycket av dem. Köp gärna ekologiskt när du kan, och besök gärna hälsokostbutiker som ofta har ett större och mer intressant utbud.

Ett annat tips är att börja med att dricka ett stort glas vatten när du känner dig småhungrig. Ibland är det faktiskt svårt att skilja mellan hunger och törst, och du skulle lika gärna kunna vara uttorkad snarare än hungrig. Återställ vätskebalansen och vänta sedan cirka 20 minuter. Om du fortfarande känner dig sugen på mat, ät gärna något med hög andel protein. Detta mättar bättre än kolhydrater, och skapar ett mer stabilt blodsocker.