Ett Marathonlopp är inget man bara springer igenom utan förberedelser, oavsett om du är en glad motionär eller elitidrottare. Det absolut viktigaste är din egen motivation. Du måste helt enkelt vilja det tillräckligt mycket, för med viljan kommer man otroligt långt! Magget.se går här igenom det viktigaste och försöker besvara de kanske vanligaste tankarna man ställer sig själv när man bestämt sig för att sätta fart.
Tänk långsiktigt – lägg upp din träning grundligt och konsekvent
Att tänka långsiktigt är nyckeln inför ett Marathon. Tro inte att om du börjar träna på måndag kan du köra ditt första lopp en månad senare. Det krävs en god grundkondition, och den byggs inte upp över en dag.
Många som springer Marathon har tränat regelbundet under flera år innan de ger sig ut på sitt första lopp. Att börja med kortare lopp som Tjejmilen och Vårruset, eller till och med ett ”halvmara” är exempel på hur du kan sätta upp milstolpar i din träning. Du bör också springa mycket på långdistans och i uppförsbackar eftersom du då övar upp din uthållighet.
Självklart kan man lägga in kortare distanser, men dessa är inte lika avgörande. Styrkepass och stretchövningar är också viktiga delar i din träning, och bör läggas in regelbundet under veckan. Att ta kontakt med en personlig tränare på ditt lokala gym kan vara en bra idé, där ni tillsammans lägger upp ett schema på exempelvis 6 månader framåt. Du kan även ta del av något av alla de scheman som finns online för just Marathon på olika nivåer, åldrar med mera.
Glöm heller inte att lyssna på din kropp, och pressa inte dig själv för hårt. Vila och återhämtning är ett måste för att undvika skador och utmattning.
Peppa dig själv – börja blogga och motivera både dig själv och andra
Att föra träningsdagbok eller blogga om dina förberedelser är ett bra sätt att fullfölja dina planer och låta andra ta del av din resa. Kanske får du andra att också vilja testa på ett Marathon. Du kan sätta upp en viss tid du ska klara loppet inom, eller välja en placering inom din åldersgrupp som du satsar att nå upp till.
Men var realistisk, läs andras historier, statistik med mera för att se var någonstans du kan tänkas ligga rent resultatmässigt. Gör ett träningsschema över de kommande månaderna med ökade distanser för att träna din uthållighet. Kom ihåg att det ska vara roligt att träna och kämpa mot uppsatta mål. Det får inte bli för allvarligt och kännas pressande.
Ät och drick smart – energimaten är ett måste
Sportdryck och energikakor finns i överflöd på marknaden och dessa är ett måste under ditt Marathon, och kan göra skillnaden i om du springer eller promenerar de sista milen. Testa olika alternativ inför loppet så att du vet vad som funkar för just dig när det är dags.
När du tränar ska du få i dig mycket vätska och inte slarva med maten, vilket kommer att ge sämre effekter på din långsiktiga träning. Du tränar inte för att gå ner i vikt, du tränar för att bli uthålligare. När man tränar kondition som löpning bör du äta senast två timmar innan. Träna inte på fastande mage vilket på sikt kan bryta ner dina muskler. Glöm heller inte att äta efter träningen. När du tränar bryter du ner din kropp, och när du sen äter byggs den upp ännu starkare än den var innan, vilket är just vad som behövs inför ett Marathon.
Lycka till med träningen, och glöm inte att du är en vinnare oavsett vad!